Web dizajnom se bavim otprilike 7 godina, no intenzivnije sam se počeo baviti od početka razvoja Joomla CMS sustava (iako Joomla nije prvi CMS koji sam koristio, bio je to Expression Engine). Zašto Joomla?

Ovo mi se pitanje postavlja veoma često s obzirom na veliku popularnost i zastupljenost izravnog konkurenta Wordpress-a.

Prvi razlog je veoma jednostavan: navika. Kada od početka radite u jednom sustavu i shvatite njegove prednosti, tada jednostavno nastavite raditi u njemu i postajete sve bolji, a samim time i zadovoljniji sa samim sustavom. Drugi razlog je taj što Joomla nudi sve što web administratoru/dizajneru treba: kompleksnost, bogatstvo (besplatnih) dodataka, razvijenu administraciju, dobru podršku i stabilnost. Mnoge stvari u Joomli se mogu napraviti automatski: jednostavno preuzmete i instalirate dodatak koji vam je potreban i sustav je spreman za rad. No ako ovakav način rada ne zadovoljava vaše potrebe, Joomla je dovoljno fleksibilna da omogući izravan rad u kodu, t.j. programiranje. Joomla podržava najnovije tehnologije tako da osim php-a za programiranje možete koristiti javascript, jQuery, CSS3, Less, ajax, a podržane su i tehnologije poput Bootstrap-a.

Za Joomlu su razvijena brojna rješenja koja olakšavaju rad, a među njima se najviše oslanjam na Gantry Framework. Između brojnih dobrih framework sustava u dizajniranju i izradi internet stranica prednost dajem ovom sjajnom frameworku. Gantry sa svakom novom nadogradnjom opravdava vodeću poziciju među template rješenjima no ne treba zanemariti ni ostale framework sustave: T3, Expose, Vertex, Yougrids, Warp koje sam detaljno opisao u jednom od članaka (Pet najboljih template frameworka za Joomlu). 

Kada su internet stranice u pitanju, nisam se ograničio samo na kreiranje stranica nego i na promociju (SEO), što sam radio dvije ipol godine. 2014. godine sudjelovao sam u projektu StepUpIT u sklopu kojeg sam predavao na Veleučilištu u Slavonskom Brodu i to na temu web programiranja (html, css, php, jquery, Joomla, Web shop, SEO).