Gantry 5

Ako ste nedavno pokušali preuzeti Gantry framework za vašu Joomlu vjerovatno ste se u prvi mah našli zatečeni što stranica za preuzimanje izgleda u potpunosti drugačije nego ona na koju ste navikli. Možda ste pomislili da se nalazite na spamerskoj internet stranici ili ste se zapitali što se dogodilo s Gantry-jem.

Odgovor na ova pitanja leži u jednostavnoj činjenici da je Gantry framework nadograđen na verziju 5 koja donosi značajne promjene. Uistinu, teško je prepoznati sučelje novog framework-a koje je od prethodnika zadržalo samo naziv. Novi predložak pod nazivom Hydrogen donosi moderni dizajn koji podsjeća na Google-ov Material design što je pravo osvježenje. Iako je još u beti framework se može preuzeti i koristiti, međutim to još uvijek nije preporučljivo za javne internet stranice koje mogu prestati raditi nakon nadogradnje. Po riječima kompanije Rockettheme koja stoji iza projekta, "Gantry 5 je temeljno prepravljena verzija popularnog i moćnog Gantry framework-a. Usmjeren na brzinu, fleksibilnost i ekstenzibilnost, Gantry 5 nudi mogućnosti potrebne za izgradnju internet stranica budućnosti".

Ako se ovo pokaže istinitim mogli bismo uživati u maloj revoluciji u godinama koje dolaze. Neke od novih mogućnosti koje dolaze s novim framework-om su Particles, dijelovi koda za dizajniranje "u letu", napredna administracija, bolja podrška za fontove, Twig templating, YAML konfiguracija i još mnogo toga (potpuna lista mogućnosti dostupna je na zvaničnoj internet stranici http://docs.gantry.org/gantry5/basics/key-features).

O novim mogućnostima pisat ću u nadolazećem periodu ali ako već sada želite znati više o novostima framework je dostupan za preuzimanje a možete i učestvovati u razvoju projekta davanjem svojih prijedloga.