Joomla je CMS sustav koji je izvorno dostupan na engleskom jeziku no ukoliko se ne služite engleskim jezikom Joomla se veoma lako može podesiti za prikaz drugog jezika u administratorskom sučelju i na javnom dijelu internet stranice.

Instalacija jezika opisana je u proceduri instalacije Joomle

Slika 1 prikazuje višejezičnu internet stranicu odmah nakon instalacije verzije Joomla! 3.4.6. Stranica sadrži jedan tekst na hrvatskom jeziku (Članak(hr-hr) a u polju za upis adrese vidimo da se nalazimo na početnoj index.php stranici dok nastavak /hr govori da je trenutno otvorena hrvatska verzija stranice. U desnom gornjem uglu vidljive su zastavice koje predstavljaju jezike što omogućava posjetiteljima da odeberu jedan od dostupnih jezika. Dostupnost jezika ovisi o jezicima koje je administrator odabrao instalirati.

 Početna stranica svježe instalirane Joomle

Slika 1. Naslovnica svježe instalirane Joomle

Jezici su vidljivi jer je prilikom instalacije podešena multijezičnost. Ako posjetitelj stranice odabere engleski,sučelje će biti prevedeno na engleski a u polju za unos adrese /hr je promjenjeno u /en.

Slika 2. Početna stranica na engleskom jeziku

Jezične postavke

Ako ste prilikom instalacije Joomle instalirali neki od naših jezika taj jezik možete odabrati prilikom ulogiravanja u sustav [slika 3].

Odabir jezika login forme Joomle

Slika 3. Odabir jezika administratorskog sučelja prije ulogiravanja u sustav

U slučaju da prilikom instalacije Joomle nisu instalirani jezici potrebno je to učiniti u administraciji. Administracija jezika se nalazi u izborniku Extensions-->Language(s) [slika 4].

 

Slika 4. Postavke jezika

Slika 11 prikazuje jezike koji su instalirani tokom instalacije Joomle. Na lijevoj strani nalazi se izbornik sa stavkama Installed – Site, za jezike stranice za posjetitelje, Installed – Administrator, za jezike administratorskog sučelja, Content Languages, jezike sadržaja te Overrides, gdje se mogu izvršiti promjene u jezičnom paketu. Iznad tog izbornika nalaze se dva dugmeta, Default, kojim biramo osnovni jezik stranice i dugme Install Language, koje otvara listu dostupnih jezika [slika 5].

Slika 5. Instalacija jezika

Na listi jezika potrebno je odabrati željeni jezik i kliknuti na dugme Install kako bi se izvršila instalacija.

Slika 12 prikazuje jezike dostupne za dio internet stranice dostupne posjetiteljima no administrator može za sebe postaviti jezik sučelja posebno. U lijevom izborniku potrebno je kliknuti na stavku Installed – Administrator te klikom na zvjezdicu sa desne strane željenog jezika (stupac Default) odabrati željeni jezik [slika 6]. Drugi način odabira jezika je klik na radio button koji se nalazi s lijeve strane jezika i klik na dugme Default u lijevom gornjem uglu.

Odabir jezika u administraciji Joomle

Slika 6. Postavljanje osnovnog jezika administratorskog sučelja

Galerija članka: