Joomla 3.5.0 beta

Danas je, prema planu, izdana beta verzija Joomle 3.5. Prva beta je predviđena samo za testiranje dok je finalna verzija predviđena za izdavanje 17. veljače 2016. godine. Nova verzija donosi nekoliko novih mogućnosti i brojne ispravke. Među promjenama koje su važne prosječnim korisnicima nalazi se potvrda brisanja odnosno prikaz upozorenja prilikom brisanja stavki.

Nadam se da se to odnosi i na brisanje slika (u prvoj beta verziji ova mogućnost ne radi ili još nije implementirana tako da nisam mogao utvrditi detalje).

Druga zanimljiva novina je obavijesti o novim verzijama nadogradnje koje će od sada dolaziti na adresu elektronske pošte što je korisno za administratore koji ne pristupaju administraciji internet stranice svakodnevno. Također, administratorima će u novoj verziji biti vidljiva statistika članaka, bit će prikazan broj objavljenih i neobjavljenih članaka kao i onih koji se nalaze u sekciji za brisanje (trashed). Korisna novost je i nadogradnja TinyMCE editora drag&drop mogućnostima koje će se odnositi na unos slike u tekst.

U novu verziju će biti integriran plugin koji će Joomla! timu slati anonimnu statistiku korištenja sustava (verzija sustava, PHP i MySQL verzija), no ako ste zabrinuti za svoju privatnost i privatnost svojih posjetitelja/korisnika ovaj plugin ćete moći isključiti.

 Na kraju vrijedi istaknuti jednu malu ali nadasve korisnu nadogradnju na kojoj će svi aktivni administratori biti zahvalni. U modul User Status ugrađena su dva nova dugmeta kojim se može uključiti ili isključiti prikaz linka koji otvara novi administratorski prozor. U trenutnim verzijama Joomle moguće je otvoriti samo novi prozor internet stranice no ne i novo administratorsko sučelje. S novim dugmetom Show View Administrator moći će se prikazati link koji će direktno otvarati novi administratorski prozor. Iako se ovo čini kao beznačajna promjena svi koji u administraciji provode veliki dio svojeg vremena će znati zašto je ovo korisno. Jedan od razloga je što prilikom editiranja teksta, modula ili plugina glavni izbornik administracije postaje nedostupan te je za otvaranje novog administratorskog sučelja potrebno ručno upisivati adresu stranice. Od nove verzije to neće više biti potrebno jer će se administraciji moći pristupiti jednim klikom na link.

Stari User Status modul

Novi User Status modul s novim opcijama za uključivanje linkova za prikaz administracije u novom prozoru

Treba napomenuti kako je ova beta verzija namjenjena samo za testiranje te se ne preporučuje za aktivne internet stranice.

Zvanična obavijest o novoj 3.5 beta 2 verziji: Joomla! 3.5 beta